“Come On, Orang Lain Pun Ada K0mitmen”- Ayda Jebat Sel4r Majikan Pent1ng D1ri, Bayar Gaji Tak Set1mpal Kerja

Pelakon dan penyanyi Ayda Jebat menyel4r tind4kan maj1kan yang tidak menjaga kebajikan pekerja, apatah lagi mementingkan diri dan keuntungan tanpa mempedul1kan orang bawahan.

Ayda berkata, maj1kan men1ndas pekerja merupakan satu hal yang sal4h dan tidak sepatutnya dinormalisasikan dalam kehidupan harian.

“Bos yang mengambil kesemp4tan terhadap staff memang tidak patut. Lebih-lebih bos yang suruh macam-macam tapi g4ji macam tu je. Walaupun majikan itu rasa level kakitangan memang setakat itu, tetapi kerja yang diberi mestilah set1mpal den.gan gaj.i.

“Saya paling tak boleh kalau maji.kan yang ba.yar ga.ji kaki.tangan le.wat, berkira dengan pekerja dan tiada elaun. Come on, orang lain pun ada komitmen. Yang ka.ya tetap kaya, yang susah ni, nak senang pun susah!” katanya kepada Gempak.

Ayda mengulas mengenai luahan perasaan yang dibuat di Instagram Story berkenaan berita seorang isteri di.bu.nvh gara-gara suami tidak bekerja.

Pelakon filem Pinjamkan Hatiku itu menambah, aki.bat daripada kelewatan gaji pekerja, pelbagai perkara boleh berlaku.

“Kalau boleh jangan le.wat bayar gaji pekerja sebab merekalah yang naikkan syarikat. Mungkin mereka dah berjanji untuk bayar komitmen, dah ter.paksa memin.jam. Disebabkan itu orang akan st.ress, ga.duh suami isteri dan macam-macam lagi boleh jadi. Benda ni boleh sama-sama kita elakkan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ayda Jebat (@aydajebat)


Ayda yang popular dengan lagu Parah Parah itu menambah, dia menerima DM daripada rakan-rakannya yang meminta kerja, memandangkan masih ramai yang tidak bekerjaya di luar sana.

“Mereka yang DM terdiri daripada kawan-kawan dan juga kenalan peme.gang ija.zah dan ijazah sarjana muda. Mereka tanya, ada kerja kosong ke tak, dan nak kerja dengan saya. Kalaulah saya betul-betul kaya, saya akan tolong keluarga dan kawan-kawan yang memerlukan.

“Bagi saya, kerajaan perlu adakan akta atau peraturan yang menjanjikan peme.gang ijazah, ijazah sarjana muda pekerjaan selepas tamat belajar. Barulah mereka yang habis belajar terjamin dan yang baru nak belajar tak ri.sau pada masa akan datang,” katanya.

Sebelum menutup bicara, Ayda sebab berpesan supaya sentiasa posi.tif dan mendoa.kan mereka yang masih belum bekerja untuk mendapat kerja dalam masa terdekat.

“Saya doakan semua yang sedang struggle supaSekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQya memperoleh rezeki. Kita nampak sekitar kita sahaja tapi tak tahu yang lain macam mana. Semoga Allah permudahkan segalanya. Moga kuat semangat dan kalau stress jangan simpan sendiri.

“Cerita dengan sesiapa yang boleh dipercayai supaya tidak terbe.ban sendiri. Kawan-kawan di sekeliling, tengok-tengoklah kawan-kawan dan keluarga anda,” katanya menutup perbualan.

Sekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.T

Sumber: Gempak

About admin blog

Check Also

“Semoga Istiqomah kak Emma.”- Emma Maembong Kongsi Momen Di Mekah, Ramai Yang Titip Doa Agar Emma Tutup Aurat?

Umum mengetahui pelakon, Emma Maembong adalah antara selebriti yang turut menunaikan ibadah Umrah di Tanah Suci Mekah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *