Kutipan RM12 Juta, Tapi Belum Balik Modal Pembikinan Mat Kilau? Mawi Jelaskan

Industri filem di Malaysia ini bukanlah besar mana, pusing-pusing akan bertembung juga. Dari filem santai, cinta, kekeluargaan, rempit, seram dan banyak lagi genre, membuatkan penonton boleh memilih yang mana digemari mereka.

Malah hasil titik peluh pasukan produksi, pengarah, pelakon dan lain-lain ini terkadang membuatkan mereka puas bila karya mereka pecah panggung dan dipuji. Terbaharu yang menjadi bualan hangat ramai, filem Mat Kilau. Sehingga Isnin, kutipan bagi filem Mat Kilau lebih RM12.8 juta.

Difahamkan modal dikeluarkan untuk filem ini adalah RM8 juta. Ramai yang menganggap filem ini sudah balik modal dengan pendedahan jumlah kutipan. Namun semuanya nampak indah secara kasarnya. Baru-baru ini selaku salah seorang figura dalam industri, Mawi jelaskan kira-kira mengapa sebenarnya masih belum balik modal pembikinan Mat Kilau.

Berikut adalah video penjelasan dari Mawi yang dikongsikan menerusi akaun TikTok miliknya:

@cahayaasmawi FILEM ‘MAT KILAU’ KUTIP RM12 JUTA TAPI BELUM ADA UNTUNG.MODAL PUN TAK BALIK LAGI WEEIIII !!! KITA KENA PASTIKAN SOKONGAN YANG BERTERUSAN DENGAN MENONTON ‘MAT KILAU’ DI PAWAGAM SEKARANG ! JOM JOM ! #MatKilau #FilemMalaysia #Fyp #Film #Filem #Malaysia ♬ original sound – cahayaasmawi

Antara penjelasanya adalah cukai hiburan yang perlu dibayar 25% dari jumlah kutipan. Selain itu, hasil kutipan ini juga perlu dibahagikan 50% bersama dengan syarikat pawagam.

Ini menjelaskan mengapa masih belum balik modal pembikinan Mat Kilau. Berikut antara reaksi warganet selepas mendengar penjelasan tersebut:

“Cantik ahh..Bagus educate rakyat kita. Baru la jadi marhaen yang bijak”

Screenshot at Jun 28 07-54-06

“Filem Mat Kilau yang laku keras pun masih susah lagi nak balik modal. Cuba bayangkan filem lain yang kurang ada sambutan”

Screenshot at Jun 28 07-53-45

Produser/artis/crew bersengkang mata siang malam buat keje..Panggung makan 50%..Wow”

Screenshot at Jun 28 07-53-28

“Patut Syahmi Syazli tak berani lagi masuk pawagam”

Screenshot at Jun 28 07-53-02

Sekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQ

Sumber: HCL

About admin blog

Check Also

[VIDEO] “6 Tahun Dulu..”- Isυ Pakaian Menjo̞lok Mata Riena Diana Dikecαm?, Sekali Tuan Badan Tampil Buka Mulut!

Pelakon yang cukup terkenal dengan karakter Lailer dalam Kampung People, Riena Diana baru-baru ini menjadi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *